havergrutten pap

Rabarber-appel compote met havergruttenpap of wafels

Glutenvrij Lactosevrij Lente Ontbijt Veganistisch Zomer

havergrutten pap

 

Het is lente! De dagen zijn langer, worden alsmaar lichter en alweer een beetje warmer. Hier geniet ik zo van. Ik merk dat ik meer energie heb, vooral ’s avonds. De afgelopen twee weken heb ik tal van fijne momenten gehad: in mijn t-shirt op het balkon de aarde in de potten ‘omspitten’ en voeden met compost, bloemzaden zaaien, dode bladeren verwijderen en lieve woorden spreken tot mijn lavendelplantje (dat ik vorig jaar heb gekocht als inieminieplantje en dat deze zomer hopelijk gaat bloeien) en wensen uitspreken tot de hommels, hun uitnodigend om mijn balkon weer te bezoeken als de bloemen bloeien; het besluit om mijn zomerjas in plaats van winterjas aan te trekken, is elk jaar een gelukkig moment; het aanschouwen van de narcissen waar Nederland vol mee staat en de eerste knoppen van blaadjes aan de bomen in mijn omgeving; het oogsten van de palmkool die de winter op mijn balkon heeft overleefd en nog een kleine groeispurt maakte voordat ik er besloot een salade van te maken; en… de ontdekking dat rabarber weer te koop is!

Rabarber… vaak eet ik er in de lente zoveel van, dat ik het in de zomer alweer zat ben. Zo in december mis ik het alweer. Tegen de tijd dat het maart is, hou ik mijn ogen wijd open en staat mijn rabarber radar aan. Sinds een week of twee is het weer te koop: blijheid! Je kunt in de winter natuurlijk potten rabarber compote kopen; echter zijn deze vaak enorm gezoet. Ik hou van de frisse zure smaak van rabarber, en dus zoet ik deze mooie groente liever niet teveel. Mijn voornemen is dan ook om dit jaar eindelijk eens een voorraad zelfgemaakte rabarber compote aan te leggen. Dit voornemen heb ik elk voorjaar; helaas hou ik mijzelf er nooit aan. Wie weet, dit jaar wel. Zo niet, dan is het ook oké. Mijn to do lijsten zijn meestal te lang.

Afgelopen week heb ik geleefd op zelfgemaakte rabarber compote; die eigenlijk uit niet meer bestaat dan twee dikke rabarber stengels met een appeltje. Ik heb het gegeten met pap: havergruttenpap. Ik maak mijn pap met havergrutten in plaats van havermout. De voedingswaarden van havergrutten en havermout zijn zo goed als identiek; beiden bestaan immers enkel uit haver. Havergruttenpap laat je bloedsuikerspiegel echter minder snel stijgen dan havermoutpap; en dat is fijn voor mensen met hormoonproblemen (hoi!). Ik voeg ook wat haverzemelen toe aan mijn pap; goed voor de darmen. Toen Dennis en ik afgelopen week beiden een ochtend vrij waren, heb ik wafels gebakken om bij de rabarber te eten. Het voelt altijd als een klein feestje als ik wafels of pannenkoeken voor ontbijt maak. Zo vaak doe ik dat namelijk niet; hoewel ik mij altijd voorneem om het vaker te doen. In deze blogpost deel ik daarom het recept voor zowel de pap als de wafels bij de rabarber-appel compote. De wafels zijn glutenvrij en veganistisch. Je kunt de compote natuurlijk ook met pannenkoeken eten. Je kunt de wafels ook met ander beleg eten: warm of koud fruit of als je suikers goed verdraagt bijvoorbeeld gewoon simpel met ahornsiroop (zoals Dennis ze het lekkerst vindt).

 

havergrutten pap

havergrutten pap

havergrutten pap

havergrutten pap

 

Voordat ik het recept deel, wil ik hier nog even een leuke dingen/ tips lijstje van de laatste tijd delen:

  • ‘Expedition happiness’ is een toffe docu te bekijken op Netflix. Inspirerend, mooie beelden en mooie muziek. Check instagram.
  • Ik heb twee mooie tarot decks ontdekt. Inner compass cards; mooie kaartenset, geen traditionele tarot, gemaakt in Nl. Mesquite tarot; hele mooie tarot, gemaakt in USA.
  • Toffe nieuwe duurzame mode webshop: thegreenlabels.com. Ik heb er een jumpsuit besteld!
  • Het Duitse merk erlich maakt hele fijne en betaalbare duurzame lingerie. Ik heb het merk afgelopen maand ontdekt en ben fan van de bh’s! https://erlich-textil.de/
  • Blogtip: ik volg de blog van Renee (willfrolicforfood.com) al een tijdje vanwege de inspirerende recepten, mooie foto’s en fantastische schrijfstijl. Ik tip ‘m hier vooral omdat ze ook hele fijne spotify playlists deelt. Heel handig voor iemand als ik: nul muziekkennis maar ik luister af en toe wel graag naar relaxte muziek.
  • Het idee achter deze mok vind ik heel tof.
  • Voor degenen die zich afvragen waarom ‘ashtangi’s’ zes dagen in de week yoga asana practice doen en in hoeverre het nou een sport of spirituele practice is: een leuk artikel.

 

havergrutten pap

havergrutten pap

 

Rabarber-appel compote met havergruttenpap of wafels, en dukkah

 

Warme rabarber met appel compote
Genoeg voor één persoon bij de havergruttenpap. Genoeg voor twee personen als je het met de wafels serveert.

  • 2-3 stengels rabarber, in stukken van 1-1,5 cm gesneden
  • 1 appel, in kleine stukken gesneden
  • 2 el water
  • optioneel: honing of ahornsiroop

Voeg de rabarber, appel en het water toe aan een pan. Verwarm het boven laag-middenhoog vuur, tot de rabarber en appel tot een compote is geworden. Voeg eventueel zoetstof toe naar smaak; ik gebruik zelf geen zoetstof maar manlief wel.

 

Dukkah
Voor een kleine voorraad.

  • 60 g (witte) amandelen, in stukjes gehakt
  • 60 g pijnboompitten
  • 60 g pistache noten
  • 1 tl kassie kaneel
  • 1/8 tl kardemom

Bak de noten in een koekenpan boven middelhoog vuur, totdat ze licht goudbruin kleuren. Voeg de kruiden toe.

 

Havergruttenpap
Voor 1 portie.

  • 30 g havergrutten + 20 g haverzemelen (of eventueel 50 g havergrutten)
  • 200 ml kokend water
  • 100-200 ml water / havermelk
  • optioneel: vanille poeder

Serveren met: warme rabarber-appel compote, dukkah en olijfolie extra vierge

Start de avond te voren met het maken van de pap. Voeg de haver toe aan een kleine pan. Giet er 200 ml kokend water bij en plaats de deksel op de pan. Laat de haver gedurende de nacht wellen. Voeg de volgende ochtend 100 ml water / havermelk toe. Verwarm de pap op het fornuis en verlaag het vuur wanneer de pap kookt. Kook de pap circa 10 minuten tot de pap gaar is. Voeg tussendoor extra water / melk toe indien nodig. Voeg eventueel een snuf vanille poeder toe. Serveer de pap met de rabarber-appel compote, drie eetlepels dukkah en een flinke scheut olijfolie extra vierge.

 

havergrutten pap

Wafels
Voor 4 grote – 16 kleine wafels. / Voor 4 – 6 porties.

  • 500 ml amandelmelk
  • 1 el appelcider azijn
  • 150 g plantaardige yoghurt (ik gebruik amandelyoghurt van Abbot Kinney’s)
  • 60 ml olijfolie extra vierge
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 100 g amandelmeel
  • 100 g havermeel
  • 100 g boekweitmeel (of havermeel)
  • 1 1/2 el bakpoeder
  • 1/8 tl fijn zeezout
  • 1/8 tl vanille poeder
  • 1/4 tl kaneel

Serveren met: rabarber-appel compote, dukkah en plantaardige yoghurt (ik eet de wafels graag met zelfgemaakte kokosyoghurt).

Voeg de amandelmelk en het azijn toe aan een blender; blend door elkaar. Laat het mengsel vijf minuten staan. Pak ondertussen vast de andere ingrediënten. Voeg dan de yoghurt en olijfolie toe en blend nogmaals. Voeg dan de droge ingrediënten toe en blend het wafelbeslag goed door elkaar. Verhit dan het wafelijzer (ik zet ‘m op de hoogste temperatuur) en laat het beslag in de tussentijd rusten. Smeer het wafelijzer in met olijfolie als het op temperatuur is. Giet dan circa een kwart van het beslag in het wafelijzer en bak de wafels in 5-6 minuten gaar. Bak vervolgens wafels met de rest van het beslag. Serveer de wafels, met rabarber-appel compote, yoghurt en dukkah.

De wafels zijn het lekkerst als je ze direct van het wafelijzer serveert, dan zijn ze nog warm en knapperig. Je kunt de wafels ook warm houden tijdens het bakken door ze in een verwarmde oven (op 50 graden) te bewaren. Dan blijven de wafels wel warm, ze verliezen alleen wat hun knapperigheid. Je kunt overgebleven wafels een dag in de koelkast bewaren of langer bewaren in de vriezer. Bak ze voor het serveren dan even aan in een koekenpan, zodat ze weer warm en een beetje knapperig worden.

 

havergrutten pap

Geen reacties

Schrijf een reactie