Grød

Grød & Kopenhagen Tips

Alle seizoenen Glutenvrij Lactosevrij Ontbijt Veganistisch

Ja eindelijk ben ik eraan toegekomen: het ‘geregistreerd partnerschapsreis verslag’! Begin februari zijn we een paar dagen naar Kopenhagen geweest. Wat een super leuke stad is dat! We hebben het enorm naar ons zin gehad en willen de stad zeker nog een keer bezoeken. Het plan is om nog eens in de zomermaanden terug te gaan, want dan heeft de stad vast weer een ander gevoel dan in de winter. Er zijn ook wat plekken die we niet hebben kunnen bezoeken en toch nog graag eens zouden zien.

Wat is er nou zo leuk aan Kopenhagen? Het is ten eerste een mooie stad. Er zijn veel mooie gebouwen en die gebouwen zijn ook nog eens mooi ingericht. Denen hebben gevoel voor stijl. Je kunt er ook heel goed shoppen; interieur, kleding, kunst… Wel hangt er aan alles een prijskaartje. De stad is ruim en open; er zijn ook best wel veel parken. We vonden de sfeer heel fijn.

Kopenhagen is een fietsstad; fietspaden zijn er net zo gewoon als in Nederland. Super handig! We hebben fietsen gehuurd en konden daardoor veel meer doen en zien dan wanneer we alles met het openbaar vervoer of lopend hadden moeten bezoeken. Ook vonden we fijn dat Kopenhagen zo dichtbij is. Vanuit Nederland ben je er zo. We zijn met het vliegtuig gegaan, maar met de auto is het in principe ook goed te doen (en dat is veel beter voor het milieu). Het centrum van Kopenhagen is 15 minuten met de trein vanaf het vliegveld.

Ook wat betreft eten en drinken kun je goed terecht in Kopenhagen. Als vegetariër, veganist of als je bepaalde dieetwensen hebt kun je alsnog op veel plekken eten. Er zijn ontzettend veel leuke plekken waar je veganistisch/vegetarisch kunt eten. Ook worden er op veel plekken biologische producten gebruikt en kun je op veel plekken lunchen met veel groenten. Dat vond ik zo fijn! Veganistisch gezond eten is in Kopenhagen veel makkelijker dan in Utrecht. Verder kun je bijna overal veganistische cappuccino’s e.d. drinken; oatly maar ook andere soorten plantaardige melk worden veel gebruikt in de leuke koffietentjes en restaurantjes die Kopenhagen rijk is. Ook voor niet zo gezond en niet veganistisch eten kun je goed terecht in Kopenhagen. De Denen zijn geweldige bakkers en maken heerlijke broden en gebakjes. We hebben ons dan ook verwend met ‘cinnamon rolls’. Tot slot zijn de Denen koning(innen) van pap, ofwel Grød. Op zoveel plekken kun je met zoveel soorten pap ontbijten en lunchen, met alle soorten toppings. Vandaar dat ook het recept bij deze blogpost een recept voor pap is. Onderstaand noem ik twee plekken waar je goede pap kunt scoren. Tot slot: prijzen voor eten zijn vergelijkbaar met Nederland. Het drinken is er duurder, vooral alcohol.

 

 

Bezienswaardigheden

De botanische tuin. Ik hou van botanische tuinen en ik wilde dus ook graag de botanische tuin van de universiteit in Kopenhagen bezoeken. Nu waren wij er in de winter, dus veel bloeide er niet. We hebben daarom alleen de kassen bezocht (lekker tropisch warm) en niet de buitentuinen. De kassen op zichzelf zijn ook al heel erg de moeite waard. Je kunt de botanische tuin gratis bezoeken. Klik hier voor de website.

Statens Museum for Kunst – National gallery of Denmark. Dit grote mooie museum vonden we echt de moeite waard. Het gaf ons goed inzicht in de Deense kunst, van vroeger tot aan nu. (Wij houden vooral van modernere kunst, dus hebben ons vooral op exposities met moderne kunst gericht.) Ze hebben meerdere wisselende exposities. Toen wij hier waren was er een expositie met schetsen van grote schilders; het was heel interessant om te zien wat voor een werk er vooraf is gegaan aan de bekende schilderijen van de wereld (de expositie heet ‘Art in the Making’ en is nog tot 6 mei 2018 te bezoeken). Klik hier voor de website.

Nørrebro. Nørrebro is een leuke wijk in Kopenhagen. Geen zin om bij de grote fashionketens te shoppen en wil je leuke souveniers scoren? Ga dan naar Nørrebro. De straat Jægersborggade is sowieso een aanrader. In deze straat vind je de leuke de art shop CMYK met prints van lokale kunstenaars; wij hebben twee prints als souveniers gekocht. Ook hebben we ons vermaakt in een winkel met allerlei leuke duurzame spullen. Dennis heeft goed ingeslagen bij Karamelleriet, een winkeltje vol toffees die daar terplekke worden gemaakt. Verderop vind je ook een chocoladezaak, met heerlijke bonbons en (vegan) warme chocolademelk. (Ik had het zooo koud en die warme chocolade was zo lekker, dat ik er twee koppen van heb gedronken.) Ook vind je in deze straat een vestiging van Meyers Bageri (ook elders in Kopenhagen zijn er vestigingen), waar je goede cinnamon rolls kunt scoren. Ben je dol op duurzame designerkleding? In de straat Elmegade vind je een oulet van Acne Studios. De prijzen zijn nog steeds niet bepaald zacht te noemen, maar een stuk lager dan je gewend bent van Acne Studios.

Assistens Kirkegård. Assistens Kirkegård is een prachtige begraafplaats, waar je echt naartoe moet voor een mooie wandeling. In de zomer schijnt het al helemaal een fijne plek te zijn. De begraafplaats doet dan ook dienst als park; in sommige delen mag je zelfs picknicken. De bekende schrijver Hans Christian Andersen en bekend filosoof Søren Kierkegaard liggen hier begraven. Het adres: Kapelvej 4.

Nyhavn. De haven van Kopenhagen, die moet je wel bezoeken. Hier vind je de bekende gekleurde huizen. Wij zijn door de haven gefietst en hebben er snel wat foto’s gemaakt. Er stond een ijzig koude wind, dus we zijn snel verder gegaan. Je kunt Kopenhagen echter niet bezoeken en de haven overslaan. Nyhavn ligt vlakbij het centrum van Kopenhagen. In het centrum kun je uitgebreid shoppen. Je vind er tientallen designwinkels en de grote fashionketens als H&M. Ook het centrum hebben wij maar kort bezocht. Ten eerste bezoeken we op vakantie liever lokale winkels dan grote ketens die we ook in Nederland kunnen vinden. Ten tweede shoppen we tegenwoordig duurzame kleding, en op wat hippe vintage winkels na kwamen we in het centrum zo gauw geen winkels met duurzame kleding tegen.

Freetown Christiania. Freetown Christiania is een zelfverklaarde autonome en anarchistische wijk middenin Kopenhagen. Tot de jaren zeventig was Christiania een militaire basis. Toen de basis verlaten was, werden de panden gekraakt. Uiteindelijk ontstond er een soort mini hippie maatschappij, die nooit meer is weggegaan. Hoewel softdrugs verboden zijn in Denemarken, kun je in Christiania vrij gebruiken. Er wordt dan ook gewoon op straat gehandeld in hasj en wiet. Hoewel je best wel wat foto’s kunt maken van de omgeving in Christiania, wordt het niet gewaardeerd als je de inwoners fotografeert. Het is wel de moeite waard om door de wijk te lopen en de oude gebouwen en graffiti te aanschouwen; er hangt een bijzondere sfeer. (Je kunt in Freetown Christiania ook goed lunchen, zie hieronder.)

 

 

Overige tips

We hebben helaas niet alles kunnen bezoeken wat we wilden zien. Bij deze dus nog vier overige tips.

Louisiana museum. Ook in Kopenhagen heb ik mijn yoga practice gedaan, bij Susanne en Jens in hun shala Ashtanga Copenhagen. Na de led primary les dronken we chai en werd ik bedolven onder tips van de super lieve Susanne en andere yogis. Eén van de tips was om het Louisiana museum te bezoeken. Het ligt net buiten Kopenhagen, ik dacht zo’n vijftien tot dertig minuten met de trein. Het schijnt een mooi museum te zien gelegen op een prachtige locatie. We wilden het heel graag bezoeken, maar hadden er helaas geen tijd meer voor. Hopelijk kunnen we het in de toekomst wel bezoeken.

Tivoli. Het bekende pretpark van Kopenhagen. Het is vlakbij het centraal station gelegen. Het schijnt wel de moeite waard te zijn. We hebben het echter geen prioriteit gegeven. In de toekomst willen we het wel bezoeken.

Centre of Photography. Of het echt een aanrader is, dat weet ik niet. Ik had gezien dat er een klein fotografiemuseum in Kopenhagen is en ik had het dan ook op onze lijst van te bezoeken dingen gezet. We zijn er alleen niet aan toegekomen.

Church of Our Saviour. Wil je mooi uitzicht over de stad, dan moet je deze kerk bezoeken. Ook elders in de stad kun je natuurlijk mooi uitzicht vinden. De kerk zelf is echter ook de moeite waard om te bezoeken. Je komt op de kerktoren door een gouden wenteltrap te beklimmen die je rondom de toren omhoog leidt. De treden worden schijnbaar steeds smaller. Kortom, het is een hele andere ervaring dan het beklimmen van de domtoren en zeker niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Helaas kan je de toren in de winter niet beklimmen. Ook konden we de kerk van binnen niet bezoeken, er was net een uitvaart gaande toen wij bij de kerk aankwamen. Hopelijk krijgen we in de toekomst een tweede kans.

 

 

 

Eten en drinken

Grød. De naam zegt het al: hier kun je pap eten, van ’s ochtends vroeg tot aan sluitingstijd. Grød is gevestigd op meerdere plekken in Kopenhagen. Je kunt er (veganistische) havermout pap of meergranen pap scoren, met allerlei soorten toppings (verschillende noten, appel, Skyr, gevriesdroogde frambozen, pindakaas, chocolade, kokos, en nog meer). Je kunt er ook yoghurt met granola of chia pap bestellen, mocht je niet zo’n pap liefhebber zijn. In de middag serveert Grød ook ‘hartige pap’, denk aan risotto’s en dal. Klik hier voor de website.

Bowl Market. Net als bij Grød kun je bij Bowl Market allerlei soorten pap eten. Bowl Market vond ik persoonlijk beter dan Grød! Bowl Market heeft één vestiging, in de wijk Vesterbro. Het is een kleine knusse zaak met een hele vriendelijke Amerikaanse eigenaar, met wie we die ochtend dat we er waren gezellig hebben gekletst. De pap werd met liefde gemaakt, met goede ingrediënten, dat zagen we en proefden we. Ook zijn er allerlei soorten toppings (van fruit tot aan pindakaas) en toffe smaken te krijgen. Ik had driegranen pap met als topping rabarbercompote met olijfolie en dragon; het was zoooo lekker! Ook kun je er acai bowls bestellen, met verschillende toppings. Ook de koffie is hier goed trouwens. Hier vind je de facebookpagina van Bowl Market. 

Rist. Voor ontbijt kun je ook goed terecht bij Rist. Zeker als je zin hebt in goede koffie! Ze schenken hier ook goede matcha trouwens. Bij dit kleine knusse zaakje kun je o.a. smørrebrød eten (Deens roggebrood met beleg). Ik at het met avocado, simpel maar heerlijk. Je kunt er ook yoghurt met muesli krijgen (en vast nog meer dat ik mij niet meer kan herinneren). Dit is de website.

Café N. Dit kleine zaakje kwamen we per toeval tegen, in de leuke wijk Nørrebro. We hadden het ijskoud en vluchten hier naar binnen om iets warms te drinken. We hebben er niet gegeten, maar afgaand op het menu en de borden van de andere gasten wil ik Café N toch graag aanraden! Als veganist/vegetariër kun je hier heel goed terecht. Ze serveren verschillende dips als hummus en vega hapjes als falafel en verschillende salades. Er was enorm veel keus en je kunt er ook een bord krijgen met van alles wat. Met jaloerse gevoelens richting de andere gasten zat ik in dit kleine zaakje een chai latte te drinken. Dit is de website.

Kalaset. Onze favoriet! We hebben hier twee keer geluncht en ook nog eens ’s avonds gegeten. Het is er gezellig en het eten is er goed! Ik heb er heerlijke salade met avocado, chili en een curry gegeten. Alle drie de gerechten waren lekker. Dennis is er losgegaan op pannenkoeken. Zowel als veganist als omnivoor heb je hier genoeg keuze. Ze maken deels gebruik van biologische ingrediënten. Je bestelt je eten en drinken aan de bar (dat is niet ongewoon in Denemarken). Kalaset vind je aan de rand van de binnenstad, vlakbij de wijk Nørrebro. Hier vind je de website van Kalaset.

Neighborhood. Voor heerlijke biologische pizza’s moet je naar Neighborhood. Ze hebben twee vestigingen, één in de binnenstad en één in de wijk Vesterbro vlakbij het centraal station van Kopenhagen. De pizza’s hebben goede dunne bodems en originele toppings. Ook hier kan je zowel als veganist als omnivoor goed terecht. Klik hier voor de website.

The Laundromat Café. Prima eten, veel keus en het eten is betaalbaar; dat vat the laundromat café wel samen. Voor de vleeseters hebben ze burgers en voor vegetariërs allerlei opties van salades en soep tot aan chili of brood. Ze hebben meerdere vestigingen in Kopenhagen, adressen en de menukaart vind je hier.

Grønsagen. Als je Freetown Christiania bezoekt (zie bezienswaardigheden), dan raad ik je aan om daar ook te lunchen. Je hebt er twee zaakjes: Grønsagen en Morgenstedet. We wilden eigenlijk bij Morgenstedet eten omdat je daar veel keus hebt voor veganisten, maar ze waren gesloten i.v.m. een verbouwing. Bij Grønsagen konden we echter ook goed terecht. Je schept zelf je eten op en betaald op gewicht. Er waren verschillende veganistische en vegetarische salades. Er was soep te krijgen en er waren diverse vegetarische gerechten en gerechten met vlees. Ik geloof dat ze voornamelijk van biologische ingrediënten gebruik maakten. Goed eten voor een lage prijs. (Geen website. Je vindt zowel Grønsagen als Morgenstedet makkelijk in Freetown Christiania.)

Kølsters Tolv Haner. Hoewel ik helemaal niet zo’n bierdrinker ben, en tegenwoordig überhaupt nog maar zelden alcohol drink, wilden we toch graag een bezoekje brengen aan dit biercafé. De sfeer is er leuk en je kunt er allerlei soorten goede Deense bieren drinken. Je kunt de bieren ook in kleine glazen bestellen. Dat vond ik fijn want zo kun je meerdere bieren proeven zonder ladderzat te worden. Dit is de facebookpagina van het café.

Torvehallerne. De foodhallen van Kopenhagen. Hier kun je van alles eten en drinken. Van Deense zoetigheden tot aan gezonde salades, van smoothies en koffie tot aan bier en wijn. Hier vind je de website.

 

 

Grød, ofwel pap

Geïnspireerd op de meergranen pap die ik in Kopenhagen heb gegeten, wil ik graag het onderstaande recept delen. Je kunt er qua topping op doen waar je zin in hebt. Ik heb er deze keer chia jam, appel, pindakaas, kokos en amandelen bij gedaan. Het recept is voor één persoon.

Ingrediënten

 • 30 g quinoa
 • 10 g haverzemelen
 • 10 g zonnebloempitten
 • 10 g pompoenpitten
 • 150 ml water
 • 100 ml havermelk

Toppings die je op de foto’s ziet:

 • frambozen chia jam
 • appel
 • pindakaas
 • kokosvlokken
 • amandelen

Andere topping suggesties:

 • diverse noten
 • diverse notenboters
 • chocolade
 • andere soorten vers fruit
 • superfood poeders
 • honing of ahornsiroop

Bereidingswijze

 1. Doe alle ingrediënten voor de pap in een pannetje en breng aan de kook. Verlaag dan het voor. Kook de pap, terwijl je af en toe roert, tot de pap (m.n. de quinoa) gaar. Voeg eventueel tussendoor extra water of melk toe, indien nodig.
 2. Serveer de pap met alle toppings waar je zin in hebt!

 

Grød

Grød

Geen reacties

Schrijf een reactie