Hibiscus thee

Hibiscus latte

Alle seizoenen Dranken Herfst Lente Winter Zomer

Vandaag is het internationale vrouwendag! Ik was al een tijdje aan het nadenken over deze blogpost; nadenkende over wat ik precies wilde schrijven en delen. Ik wil al een tijd delen hoe vrouwelijkheid de laatste maanden steeds meer nadrukkelijk een rol is gaan spelen in mijn leven. Hoe ik mijn leefstijl en voeding heb aangepakt, om mijn lichaam in balans te brengen en bepaalde gezondheidsproblemen en in zekere zin vruchtbaarheidsproblemen aan te pakken. Toen ik vanochtend besefte dat het internationale vrouwendag is, besloot ik dat ik maar direct achter de laptop moest kruipen en gewoon moest gaan schrijven en niet teveel moest nadenken. Oh, en ik wil een recept voor hibiscus latte met jullie delen!

Deze blogpost gaat over vrouwelijkheid en emancipatie. Over mijn vrouwelijkheid en mijn emancipatie. Specifiek ga ik vertellen over mijn lichamelijke problemen. Mijn weg naar gezondheid is een weg van emancipatie: van het herontdekken van mijn vrouwelijkheid, het luisteren naar mijn lichaam en het prioriteit maken van mijn lichaam en vrouw-zijn en het uit de taboesfeer halen van bepaalde lichamelijke klachten.

Ik gun elke vrouw, of je nou kampt met hormonale problemen of juist niet, dat ze haar vrouwelijkheid kan vieren. Wij vrouwen zijn bronnen van creativiteit, zorg, kracht, subtiliteit en nog veel meer. Onze lichamen zijn zacht en krachtig tegelijk, en transformeren volgens cycli net als de maan. In een moderne wereld waar het gaat om presteren op een constant niveau en waarin we eigenlijk verlangen dat we elke dag hetzelfde kunnen en ons elke dag hetzelfde voelen, mag best wel wat meer vrouwelijke dynamiek. Met de downs die kunnen horen bij (pre)menstruele fasen tot de ups die we kennen van onze vruchtbare dagen; we mogen het vieren.

 

Hibiscus latte

Hibiscus thee

Hibiscus latte

 

Ik loop nu zo’n dertig jaar op deze wereld rond en ik ben al dertig jaar vrouw. Sekse en gender hebben in mijn verschillende levensfasen verschillend hun invloed gehad en ik heb mijn vrouw zijn op verschillende manieren ervaren gedurende mijn leven. Zo’n tien jaar lang, van circa mijn negentiende tot negenentwintigste, heb ik mijn vrouwelijkheid redelijk op eenzelfde manier ervaren. De pubertijd lag achter mij, ik heb in die periode een vaste relatie gehad (en nog steeds gelukkig), ik zat aan de pil. Er was een soort van status quo. Mijn lichaam functioneerde altijd hetzelfde door de pil en mijn levensstijl is in die periode ook redelijk hetzelfde gebleven.

Je zou kunnen zeggen dat vrouwelijkheid geen issue was, en dat beschouw ik hier in dit kader als iets negatiefs. Vrouwelijkheid was geen thema omdat ik mij er totaal niet mee bezig hield! Geen thema omdat mijn vrouwelijkheid onderdrukt werd door de pil, omdat ik geen aandacht had voor mijn vrouwelijke kenmerken. Dat ik in al die tijd last bleef houden van acne, een hormonaal probleem, ervoer ik als een gegeven. Iets dat ik maar moest accepteren (immers: geen dokter of dermatoloog heeft mij ervan kunnen genezen). Ik heb die acne helaas nooit beschouwd als een teken dat ik meer aandacht mocht hebben voor vrouwelijkheid in mijn leven (terwijl ik dondersgoed wist dat het een hormonale oorzaak had).

Afgelopen zomer ben ik gestopt met de pil, om diverse redenen. Ten eerste wilde ik wel eens van die troep af; ik wilde geen onnodige medicijnen meer slikken. (Goh, en troep is het gebleken inderdaad.) Ten tweede bleek de pil die ik slikte een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten te geven (en dat terwijl ik acht jaar terug al van pil ben verandert met die reden; fijn dat ik nog leef). Ten derde naderde ik de dertig en hebben Dennis en ik een kinderwens. Hoewel we nu nog niet in verwachting willen raken, i.v.m. inkomensonzekerheid en omdat we nog een aantal andere zaken in ons leven op de rit willen krijgen (zoals mijn gezondheid), leek het mij goed om mijn lichaam wel vast een jaar of twee te geven om zich voor te bereiden. Het is algemene kennis dat het best even kan duren voordat je lijf weer naar behoren werkt na het stoppen met de pil. Ontpillen noemen ze dat… en het kan wel een jaar duren.

Stoppen met de pil is een van de beste keuzes die ik heb gemaakt in mijn leven! Tegelijkertijd ook een keuze met moeilijke gevolgen! De pil, zo ben ik de afgelopen maanden gaan leren, is zo anti vrouw-zijn als maar kan. De pil neemt je cycli weg en veroorzaakt één status quo in je lijf. Geen ovulatie meer, geen menstruatie meer; de vier fasen van een natuurlijke cyclus worden vervangen door één status quo. Dat wist ik natuurlijk wel, dat wist ik al toen ik vijftien was toen ik met de pil begon. Maar echt beseffen, nee dat deed ik het niet. Achteraf bezien wou ik dat ik nooit met de pil was begonnen. Toen ik vijftien was, was het echter mijn redmiddel om mijn acne te verminderen.

Met het stoppen met de pil zou je lichaam weer haar natuurlijke weg moeten vinden en een cyclus van circa 28 dagen moeten opstarten. Dat is bij mij nog niet gebeurd. Ik ben ruim acht maanden geleden met de pil gestopt. Mijn lichaam heeft haar cyclus nog steeds niet gevonden. Soms maakt mij dat verdrietig. Anderzijds heb ik daardoor de afgelopen maanden wel heel veel geleerd, over mijn lichaam en over vrouwelijkheid, over mijn noden en over mijn wensen. Ik heb vertrouwen dat mijn lichaam uiteindelijk die cyclus wel herontdekt; en dat ze dat zelf kan, zonder tussenkomst van heftige medicatie.

Dat vertrouwen heb ik omdat ik merk dat mijn lichaam nu al enkele maanden aan het helen is. Blijkbaar heb ik al mijn hele leven last van heftige hormonale disbalans. Wel eens van het syndroom PCOS gehoord? Dit heb ik nooit goed beseft. Hoewel ik besefte dat mijn acne een hormonale grondslag had; heb ik nooit beseft dat ik nog meer hormonale klachten had. Deels omdat ze onderdrukt werden door de pil, deels omdat ik klachten anders verklaarde. Hier een opsomming: acne, uitblijven van menstruaties, onregelmatige cycli, hooikoorts, altijd snotterig zijn / veel last van slijm, moeheid en futloosheid, depressieve gevoelens en gedachten, bijzonder moe voelen na het eten, opgeblazen gevoel, uitgedroogd voelen / altijd dorst hebben / veel drinken, geen goede stoelgang, slechte slaap (te diep). Al deze symptomen kunnen duiden op hormonale disbalans en al deze symptomen zijn passend bij PCOS. Andere bekende PCOS symptomen zijn o.a.: haaruitval op je hoofd of juist extreme haargroei op andere plekken, pijnlijke menstruaties, angstklachten / angststoornissen. PCOS kan de vorming van cystes op de eierstokken tot gevolg hebben, zoals de afkorting al aangeeft (polycysteus ovarium syndroom). Vrouwen met PCOS hebben een verhoogde kans om overgewicht te ontwikkelen (andersom geldt ook een causale relatie). Slanke vrouwen kunnen ook PCOS hebben, zij hebben in de regel eerder last van buikvet dan heupvet; dit komt door een verhoogt testosteron. Afijn, al deze symptomen zijn dus aan elkaar gerelateerd. Symptomen passend bij een syndroom; symptomen die duiden op hormonale disbalans. Ja, dus ook die altijd snotterige neus en slijmerige keel kunnen een hormonale oorzaak hebben…

Sinds afgelopen zomer ben ik mijzelf opnieuw aan het leren kennen en leer ik eindelijk te luisteren naar mijn lichaam. Met voeding, yoga, meditatie en andere leefstijlaanpassingen probeer ik mijn lichaam weer in balans te brengen. En het werkt! Eén voor één verdwijnen klachten en worden klachten minder. De meest hardnekkige klachten hebben in de regel de meeste tijd nodig, soms wel een jaar of langer. Voor mij zijn dat mijn acne en mijn uitblijvende cyclus. Ik merk echter dat mijn huid steeds iets rustiger wordt. Andere klachten zijn bijna of geheel verdwenen! Zo lang ik goed voor mijn lichaam zorg, heb ik helemaal geen last meer van slijmvorming (ademhalingsklachten) of extreme dorst. Mijn verteringsstelsel is happy en ik slaap hartstikke goed (ik droom weer!). Ik heb bergen meer energie dan dat ik ooit in mijn leven heb gehad! Ik heb meer zelfvertrouwen dan ooit, ik voel kracht in mijn lijf, ik kan ademen… Terugkijkend snap ik niet dat ik mijzelf nooit als ziek heb ervaren. Ik heb het grootste deel van mijn leven op halve kracht geleefd. Het is maar wat je gewend bent natuurlijk.

De twee belangrijkste dingen die ik over mijn lichaam heb geleerd in de afgelopen maanden, is dat ik extreem gevoelig ben voor insulineproblemen en cortisol. Veel vrouwen met PCOS gerelateerde klachten zijn in bepaalde mate insuline resistent. Met het moderne leven maak je al gauw te veel cortisol aan. Teveel aan insuline en aan cortisol veroorzaken op hun beurt weer andere hormonale kettingreacties met klachten waar je niet blij van wordt.

Hoe werk ik dan aan mijn herstel en gezondheid? Hier volgt een korte opsomming. Om mijn bloedsuikerniveaus en insuline te balanceren vermijd ik zuivelproducten en producten met een hoge glycemische index. Ik eet minder graanproducten en enkel graanproducten met een lage glycemische index. Ik ben meer vetten gaan eten en zorg dat ik genoeg plantaardige proteïne binnen krijg. Zo probeer ik bloedsuikerpieken te voorkomen. Ik probeer er streng voor te waken dat ik geen maaltijden oversla, zo probeer ik ook bloedsuikerdippen te voorkomen. Aan het herstel van mijn bijnieren en het minderen van cortisol werk ik door op mijn voeding te letten en ook cafeïne te mijden (behalve op zaterdagochtend na yoga, dan drink ik een welverdiende cappuccino met havermelk!). Daarnaast helpt o.a. yoga mij, evenals meditatie en proberen genoeg slaap te pakken.

Ik kan in deze blogpost nog veel meer schrijven. Over wat ik allemaal over hormonen heb geleerd en wat er nou precies in een lichaam gebeurt als je last hebt van bepaalde hormoonproblemen. Ik kan schrijven waarom het is dat zuivel dergelijke problemen veroorzaakt en dergelijke. Daar ga ik nu niet over schrijven, want dan wordt deze post heel erg lang. Daar wil ik nu ook niet over schrijven, want ik wilde met deze post eigenlijk mijn eigen vrouwelijkheid in the picture zetten, of vieren!

Ik wil wel heel graag nog andere keren over die dingen schrijven. Ik ben er namelijk erg gepassioneerd over geworden en ik merk dat er op het Nederlandse www nog maar weinig volledige informatie over te vinden is. Daarnaast weet ik dat er meer vrouwen zijn die hiermee worstelen. Hormoonproblemen leven echter nog best in de taboesfeer. Ik weet bijvoorbeeld dat meerdere mensen in mijn familie met klachten zitten of hebben gezeten, maar niemand praat er met elkaar over. Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht komt voor PCOS en daaraan gerelateerde problemen (bijvoorbeeld endometriose). Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen met PCOS verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn PCOS en bepaalde andere hormoonproblemen sterk gerelateerd aan auto-immuunziekten als reuma en diabetes. Goed, nu ga ik er inhoudelijke dus niet verder over schrijven. Maar internationale vrouwendag is dus wel een mooie dag om het onderwerp aan te stippen. Het gaat immers over de gezondheid van vrouwen! Maar goed, in toekomstige blogposts wil ik graag meer uitleggen over PCOS en schrijven over de wonderlijke werking van hormonen. Mocht je vragen hebben over dit alles, dan hoor/lees ik het heel graag.

 

Hibiscus thee

Hibiscus thee

Hibiscus thee

 

Voor nu even genoeg over hormonen. Er zijn veel belangrijkere en mooiere dingen om bij stil te staan op internationale vrouwendag. Hier volgen er een paar:

 • Ik ben dankbaar voor de vrouwen (en mannen) die voor mijn gelijkwaardigheid en mijn rechten hebben gestreden. Dat ik later deze maand mag stemmen, dat heb ik aan hen te danken. Dat ik in vrijheid en gelijkwaardigheid in mijn relatie mag staan, heb ik aan hen te danken. Dat ik mag werken en geen poetsvrouw hoef te zijn, dat heb ik aan hen te danken. De strijd is nog niet geheel gestreden hier in het Westen, met ongelijke lonen, zwangerschapsdiscriminatie en mannen die nog steeds de vrouw als minderwaardig zien. Belangrijke stappen zijn echter gezet en daar ben ik zeer dankbaar voor. Ik ben geen groot strijder, maar hoop als feminist toch een kleine bijdrage te leveren aan onze strijd.
 • In het punt hierboven schrijf ik expres ‘in het Westen’. Want de ongelijkheid is in sommige landen nog met zo groot als dat het bij ons eens is geweest. Mijn hart gaat uit naar alle vrouwen levend in culturen of regimes van onderdrukking en uitbuiting. Het is mijn wens dat alle vrouwen op de wereld niet alleen gelijkwaardigheid mogen ervaren, en zich ook in hun vrouw-zijn gevierd mogen weten. Ik ben dankbaar voor die mensen op deze wereld, die zich inzetten voor hen. Voor die vrouwen die ten strijde trekken, uit het diepst van mijn hart mijn dank.
 • Ik vind het ook belangrijk om stil te staan bij wat wij als simpele westerse wereldburgers kunnen doen in de strijd om gelijkwaardigheid. Dat begint met onze boodschappenmand! Wij stemmen niet alleen met politieke verkiezingen, wij stemmen met elke aankoop die wij doen. In de kledingindustrie zijn voornamelijk vrouwen werkzaam. Zij werken in de kledingfabrieken van de H&M’s en Primarks op de wereld. Zij maken dagen van soms twaalf uur of nog veel meer, voor een armzalig hongerloon in fabrieken waar de werkomstandigheden erbarmelijk zijn. Sluit daar alsjeblieft niet je ogen voor. Koop kleding die eerlijk is gemaakt en kies daarmee voor gelijkwaardigheid. Steun de uitbuiting van vrouwen niet door de shoppen bij de fast fashion ketens. Daar waar jij je geld in stopt, dat is waarvoor je stemt.
 • Tot slot mogen wij vrouwen allemaal stil staan bij onze eigen vrouwelijkheid. De wereld bestaat uit yin en yang, uit vrouwelijkheid en mannelijkheid. Beiden zijn mooi en nodig. Vandaag vieren we vrouwelijkheid. Vrouwelijkheid als bron van transformatie (die zich soms uit als kracht, soms als chaos, en ook als zachtaardigheid); als bron van zorgzaamheid, liefde en geven; vrouwelijkheid als bron van creativiteit en vruchtbaarheid; en vrouwelijkheid als sensualiteit en seksualiteit. Vrouwelijkheid heeft zoveel kenmerken en facetten, vandaag sta ik daarbij stil.

 

Hibiscus thee

Hibiscus thee

 

Na dit ellenlange verhaal wil ik natuurlijk ook weer een recept delen. Sinds afgelopen winter ben ik helemaal van de latte’s (en warme chocolademelk). Vandaag deel ik een recept voor een latte die voor mensen met hormoonproblemen heel geschikt kan zijn: hibiscus latte. Voordat ik het recept deel, volgt hier een lijstje met de kruiden die in deze warme drank zitten en de eigenschappen van die kruiden. Dan kun je zelf bepalen of je deze drank beter kunt laten staan, of juist zo gauw mogelijk wil uitproberen.

 • Hibiscus verbetert de doorstroming van het bloed, doordat het een ontspannend effect heeft op de bloedvaten. Het kruid verlaagt de bloeddruk en het verlaagt cholesterol. Het kruid heeft een vochtafdrijvende werking. Hibiscus stimuleert ook de vetstofwisseling en helpt het bloedsuikerniveau te stabiliseren. Hibiscus kan het oestrogeen gehalte in je lichaam verlagen. Tot slot zit hibiscus vol antioxidanten. Hibiscus kan dus een interessant kruid zijn voor mensen met PCOS; zij hebben vaak teveel oestrogeen in het lichaam, last van bloedsuikerschommelingen en een moeizame vetstofwisseling. Laat hibiscus juist staan als je last hebt van een lage bloeddruk. Als je geen PCOS hebt en zwanger bent of wil worden, laat hibiscus dan ook staan, gezien het je oestrogeen gehalte mogelijk teveel omlaag kan brengen.
 • Munt is net als hibiscus een kruid dat bloedsuikerspiegels helpt te stabiliseren. Ook bevat het veel antioxidanten. Munt kan helpen het testosteron niveau in je lichaam omlaag te brengen; dat maakt het een interessant kruid voor vrouwen met hormoonproblemen. Daarnaast verlaagt munt het cortisol gehalte in je bloed. Gezien veel vrouwen met PCOS teveel cortisol hebben, maakt dit munt nog interessanter. Munt is ook goed voor de spijsvertering, het kan helpen bij misselijkheid en constipatie. Munt heeft daarentegen wel een fyto-oestrogene werking; wat betekend dat het geen oestrogeen bevat maar wel stoffen bevat die oestrogeen kunnen nabootsen.
 • Goudsbloem ofwel calendula heeft tal van goede eigenschappen. Ik ga ze hier niet allemaal noemen. Goudsbloem kan in ieder geval ingezet worden bij pijnlijke menstruaties en het uitblijven van menstruaties. Verder ondersteunt het de spijsvertering en werkt het bloedzuiverend; het kruid helpt het lichaam te ontgiften.
 • Kaneel is ook een kruid dat veel antioxidanten bevat. Daarnaast heeft kaneel een ontstekingsremmende werking; wat fijn is voor mensen met problemen als acne. Daarnaast helpt kaneel je cholesterol gehalten in balans te brengen. Kaneel helpt op twee manieren je bloedsuikerspiegel te stabiliseren: ten eerste vertraagt het de opname van koolhydraten, ten tweede werkt het tegen insulineresistentie. Kortom, kaneel is een heel fijn kruid voor mensen met PCOS. Een nadeel van (kassie) kaneel is dat er coumarine in zit; een stof die in hoge doseringen leverschade kan veroorzaken. Maar met een kopje thee hoef je daar niet bang voor te zijn.
 • Rozenblaadjes kunnen net als goudsbloem goed ingezet worden bij menstruatiepijn en uitblijvende menstruaties. Daarnaast bevatten ze net als de andere kruiden ook veel antioxidanten.

 

Hibiscus thee

 

Hibiscus latte

 

Ingrediënten:

 • 1 cup / 250 ml heet water
 • 1 ½ el gedroogde hibiscus bloemen
 • 1 el gedroogde munt
 • ½ el gedroogde rozenblaadjes
 • 1/2 tl kaneel (stukken)
 • 1/2 tl goudsbloem
 • 2 cups amandelmelk
 • optioneel: 1/2 tl – 1 el honing of ahornsiroop

Instructies:

 1. Doe de kruiden in een afsluitbare kom of pan. Giet het hete water erover en dek af. Laat de thee gedurende 15 minuten trekken.
 2. Verwarm de amandelmelk. Giet de thee door een zeef in een hittebestendige blender. Voeg de warme amandelmelk en eventueel zoetstof toe. Blend tot de latte wat begint te schuimen. Giet in een mok of glas, versier eventueel met hibiscuspoeder en/of rozenblaadjes en geniet van je hibiscus latte.

 

Geen reacties

Schrijf een reactie