brownies glutenvrij lactosevrij

nut butter brownies a la The First Mess

Alle seizoenen Cake & Taart Glutenvrij Lactosevrij Tussendoor Veganistisch

 

brownies glutenvrij lactosevrij

 

Dit is de eerste blogpost die ik schrijf als gesettelde vrouw. Jeeee! Begin deze maand heb ik met Dennis getekend voor een geregistreerd partnerschap. We horen nu officieel bij elkaar!!! Yes! Om dat te vieren heb ik vegan nut butter brownies gemaakt, daar vertel ik zo meer over.

Dennis en ik zijn nu bijna dertien jaar samen. We leerden elkaar kennen in mei 2005 en werden binnen enkel dagen verliefd op elkaar. Een jaar later gingen we samenwonen, in Utrecht waar we allebei gingen studeren. Na al die tijd mocht het nu wel eens officieel worden, die relatie van ons.

We hebben altijd gedroomd van een huwelijk, met bruiloft en al. Het geld daarvoor hebben we nu niet, en hetgeen dat we sparen heeft een ander doel. Wel hopen we over een jaar of tien wel dat bruiloftsfeest te kunnen houden. Vandaar dat we nu voor een geregistreerd partnerschap zijn gegaan.

Van te voren zag ik het registreren dan ook vooral als iets ‘zakelijks’. Op de dag zelf ervoer ik het toch anders. Ik blijk het toch heel bijzonder te vinden dat onze relatie nu wettelijk is vastgelegd. We hebben immers heel bewust de keuze gemaakt om voor elkaar te gaan. Elkaar beloofd er voor elkaar te zijn, in voor en tegenspoed. Met het zetten van onze handtekeningen hebben we heel bewust onze intenties uitgesproken. Het was toch een heel mooi moment, hoe simpel ook. We willen samen oud worden en dat vind ik ontzettend tof! Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik mijn leven met zo’n mooi persoon mag delen.

Het registreren vond plaats op maandagochtend in het stadskantoor. Er waren niet veel aanwezigen, dat kon niet en dat wilden we ook niet; enkel getuigen en directe familie. Met de aanwezigen zijn we achteraf nog samen gaan lunchen. De rest van de dag hadden Dennis en ik voor onszelf en die hebben we gevuld met wandelen, knuffelen, brownies eten, nog meer knuffelen en nog meer brownies eten (en knuffelen).

 

brownies glutenvrij lactosevrij

brownies glutenvrij lactosevrij

 

We hebben ons geregistreerd partnerschap, hoe klein we het ook hielden, toch nog wel een beetje gevierd. Met een huwelijksreis naar Kopenhagen, waar ik hopelijk gauw een blogpost aan kan wijden. Ook hebben we het dus gevierd met deze brownies. Ik had ze ook al gemaakt voor mijn dertigste verjaardag. Echt, ik kan het recept heel erg aanraden. Het recept komt uit het kookboek The First Mess van Laura Wright, met de gelijknamige blog thefirstmess.com. De brownies smaken heel intens naar chocolade! Ze bevatten relatief gezien weinig suikers, en ze bevatten helemaal geen zuivel en geen granen; dat maakt mij fan! Ze zijn ook nog eens veganistisch. Ik heb niets veranderd aan het recept, ik heb het enkel vertaald. Wel heb ik de gewichten in grammen erbij genoteerd; deze zijn dus niet overgenomen. Ik heb de ingrediënten in cups en thee-/eetlepels afgemeten en vervolgens gewogen om de gewichten te kunnen noteren.

 

brownies glutenvrij lactosevrij

brownies glutenvrij lactosevrij

brownies glutenvrij lactosevrij

 

Nut butter brownies a la The First Mess

Het recept komt uit het kookboek The First Mess.
Ga voor andere recepten van Laura Wright naar thefirstmess.com.
Voor 9 grote tot 12 kleine brownies.

Ingrediënten:

 • ¾ cup / 175 ml / 180 g notenboter*
 • ¼ cup + 2 el / 60+30 ml / 90 g ahornsiroop
 • ¾ cup / 175 ml / 170 g ongezoete appelmoes/puree
 • 1 ½ tl pure vanille extract
 • ½ cup / 125 ml / 60 g ongezoete cacao poeder
 • 3 el kokosmeel
 • ¾ tl baking soda
 • ½ tl fijn zeezout (ik gebruik ¼ tl)
 • ½ cup / 125 ml / 100 g vegan pure chocolade met 70% cacao, in stukjes gehakt
 • 3 el noten / zaden, grof gehakt*

* Ik heb zelfgemaakte notenboter gebruikt die ik heb gemaakt van zonnebloempitten, pecannoten en hazelnoten. Als topping op de brownies heb ik pecannoten en hazelnoten gebruikt.

Instructies:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bekleed een bakvorm van circa 20 cm bij 20 cm met bakpapier.
 2. Neem een middelgrote kom en meng hierin de notenboter, ahornsiroop, appelpuree en de vanille.
 3. Voeg dan het cacaopoeder, kokosmelk, baking soda en zeezout toe aan het mengsel met de notenboter. Meng alles goed door elkaar, zodat er geen klonten in het mengsel zitten.
 4. Smelt de helft van de chocolade au bain-marie, bewaar de andere helft van de chocolade voor de topping. Voeg de gesmolten chocolade toe aan het notenbotermengsel en meng de chocolade met een spatel goed door het mengsel, zodat de chocolade goed verdeeld raakt door het brownie beslag.
 5. Verdeel het beslag met een spatel in de bakvorm, zorg dat evenwijdig verdeeld is en ook goed in de hoeken van de vorm zit.
 6. Verdeel de resterende chocolade en noten over het beslag. Bak de brownies dan 25-30 minuten in de oven, tot de bovenkant er droog en ‘gebrokkeld’ uitziet.
 7. Laat de brownies goed afkoelen in de bakvorm op het aanrecht. Zet daarna de brownies, nog in de bakvorm, in de koelkast. Laat de brownies minstens een uur in de koelkast staan voordat je ze uit de vorm haalt en snijdt; nog langer kan ik aanraden.
 8. De brownies snijden het makkelijkst met een scherp mes. Tip: hou het mes van te voren onder de warme kraan en droog het af voordat je de brownies ermee snijdt.

 

brownies glutenvrij lactosevrij

 

Geen reacties

Schrijf een reactie